MENU:
ZDROWO PRZETRWAJMY ZIMĘ (CZ. 3) - PROFILAKTYKA

Infekcje wymagają różnego rodzaju działań zapobiegawczych, wzmacniających system odpornościowy człowieka. Taką stymulację nazywamy „hartowaniem”. Możemy „hartować się” stosując chłodne lub zimne natryski oraz poddając organizm działaniu naturalnych warunków klimatycznych. Kiedy nie ma zagrożenia smogowego polecam przebywanie na świeżym powietrzu, niezależnie od aktualnych warunków atmosferycznych, połączone z ćwiczeniami oddechowymi i inną aktywnością fizyczną.

 

Bodźce termiczne działają na receptory znajdujące się w organizmie człowieka. Są to receptory zmysłowe (oczy, uszy, nos), czuciowe znajdujące się na skórze oraz w narządach wewnętrznych (drogach oddechowych). Ich drażnienie wywołuje reakcje adaptacyjne, ułatwiające przystosowanie się organizmu do różnych warunków klimatycznych oraz zwiększające jego odporność. Biorą w nich udział różne narządy człowieka, a przede wszystkim układy nerwowy i krążenia, gruczoły wewnętrznego wydzielania, drogi oddechowe, narząd krwiotwórczy i system odpornościowy. Dlatego jadłospis w okresie zimowym powinien zawierać większą liczbę produktów bogato białkowych, a także biopierwiastków (magnez, cynk, selen) i witamin (witamina C, E i A).

 

Białka

 

Głównym materiałem budulcowym komórek oraz przeciwciał są białka. Z tego względu ich niedobory muszą wpływać na wielkość, charakter i dynamikę odporności. Dzienna ilość białka nie może być mniejsza niż 1 g/kg masy ciała, najlepiej 1,5-2 g/kg. Do białek pełnowartościowych zalicza się białka zwierzęce oraz białko sojowe i innych roślin strączkowych. Laktoferyna jest białkiem występującym w płynach ustrojowych i wydzielinach śluzowych ssaków, między innymi w siarze i mleku. Posiada działanie immunoregulacyjne, przeciwzapalne, bakteriostatyczne, antybakteryjne, antygrzybicze oraz antywirusowe. Laktoferyna znajduje się w wielu preparatach medycznych i suplementach diety o działaniu wspomagającym odporność czy w preparatach na ból gardła. Otrzymuje się je z siary (młodziwo, pierwsze mleko), która jest specjalnym rodzajem mleka wydzielanym przez gruczoły mlekowe ssaków jedynie przez kilka pierwszych dni po porodzie. Stanowi ona bogate źródło składników odżywczych oraz komponentów wspomagających układ odpornościowy.

 

Biopierwiastki

 

Najwięcej magnezu znajduje się w kakao, czekoladzie, soi, orzechach, otrębach i ziarnach zbóż, orzeszkach ziemnych, kaszy gryczanej, fasoli, płatkach owsianych, grochu, kukurydzy. Duże ilości cynku obecne są w produktach pochodzenia morskiego (ryby, ostrygi, kalmary) nasionach dyni i słonecznika, otrębach pszennych, cebuli, czosnku, fasoli, kiełkach, drożdżach, grzybach, wątrobie oraz herbacie. Dobrym źródłem selenu są produkty morskie, a więc ryby, kraby, krewetki, nerki wołowe, wieprzowe i cielęce. Jako produkty bogatoselenowe polecane są drożdże, kiełki pszenicy, otręby pszenne, ziarna kukurydzy, pomidory, grzyby, czosnek. Systematyczna konsumpcja pieczywa z pełnego ziarna (pieczywo razowe) pokrywa zapotrzebowanie organizmu na selen.

 

Witaminy

 

Kwas L-askorbinowy prawoskrętny (enancjomer L- lustrane odbicie molekuły) - witamina C. Zalecana racja żywieniowa dla witaminy C dla dorosłych wynosi 60 mg dziennie. Palący 20 papierosów dziennie powinien otrzymywać 25 proc. więcej witaminy C niż niepalący. Dobrym źródłem witaminy C są owoce róży, czarna porzeczka, truskawki, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, chrzan, papryka, natka pietruszki, rzeżucha, zielony koperek, brukselka, kalafiory. Witamina C łatwo ulega zniszczeniu podczas gotowania, więdnięcia i długotrwałego przechowywania produktów. Witamina E jest mieszaniną tokoferoli obecnych w nasionach roślin oleistych, drożdżach i zielonych częściach roślin i tokotrienoli, znajdujących się w ziarnach i kiełkach zbóż. Witamina A to nazwa dla grupy związków obecnych w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego (retinol i retinen) oraz dla karotenoidów, znajdujących się w jarzynach i owocach pod postacią czerwonego i żółtego pigmentu. Najbogatszymi źródłami retinolu są tłuszcze rybie, wątroba i jej przetwory, śmietana, masło, żółtka jaj.

 

Witaminy w formie tabletek są zalecane i stosowane jako suplementacja witaminowa, ale trzeba uważać, by niektórych z nich nie przedawkować! Nadmiar witaminy A gromadzący się w wątrobie nie jest wydalany z ustroju i działa toksycznie. Hyperwitaminoza A objawia się powiększeniem wątroby, nadmierną pobudliwością, bólami głowy, osłabieniem, chorobami skóry, może także powodować uszkodzenie kości, wypadanie włosów, zaburzenia wzroku. Powyższe zastrzeżenia nie dotyczą naturalnych karotenoidów. Ich nadmiar w ustroju nie jest toksyczny, ponieważ kumuluje się w tkance tłuszczowej i co najwyżej powoduje żółte zabarwienie skóry. Ilość witaminy D ocenia się na podstawie stężenia 25-hydroksy witaminy D (25-OHD) we krwi, które zależy od pory roku, a zatem głównie od skórnej syntezy witaminy D3 pod wpływem promieni słonecznych. W zimie, zwłaszcza u osób starszych występuje jej niedobór. Bogatym źródłem witaminy D są tłuszcze rybne, a zwłaszcza tran. W małych ilościach znajduje się w maśle, śmietanie, żółtku jaja i wątrobie.

 

Jak ustrzec się grypy?

 

W profilaktyce tej choroby obok zdrowego stylu życia ważną rolę odgrywają szczepienia ochronne oraz unikanie kontaktu z osobami chorymi. Zalecane jest powtarzanie szczepienia przed każdym sezonem, bowiem wytworzone miano przeciwciał zabezpiecza nasz organizm tylko na jeden sezon. Należy szczepić się co najmniej na 15 dni przed rozpoczęciem sezonu epidemicznego. Szczepy do sezonowych szczepionek przeciw grypie wybiera się każdej zimy spośród tych szczepów wirusa, które będą prawdopodobnie krążyć w środowisku na półkuli północnej w najbliższym sezonie grypowym. Objawy niepożądane po szczepieniu są rzadkie i niegroźne pod postacią stanu podgorączkowego, bólu w miejscu wstrzyknięcia, zaczerwienienia i obrzęku. Przeciwwskazaniem do szczepienia jest uczulenie na białko jaja kurzego oraz ostre infekcje. Powinno się zaszczepić ludzi żyjących w dużych skupiskach, osoby starsze i młodzież, chorych na przewlekłe schorzenia dróg oddechowych i serca, cukrzycę, personel medyczny. Osoby szczepione są odporne na infekcję. U nielicznych, jeżeli zachorują, przebieg grypy jest łagodny.

 

Jak działa szczepionka?

 

W ciągu 7−10 dni od przyjęcia szczepionki organizm zaczyna wytwarzać przeciwciała (komórki zwalczające infekcję). Jednak nie zabezpieczą one przed wieloma innymi wirusami, poza grypowymi, które pojawiają się każdej zimy. Szczepionkę przeciw grypie należy przyjmować co roku, aby zapewnić sobie ochronę przed najnowszą odmianą grypy.

 

Prof. Paulin Moszczyński, ekspert Akademii Pacjenta Centrum Zdrowia Tuchów

Centrum Zdrowia Tuchów Sp. z o.o.
33-170 Tuchów ul. Szpitalna 1
Sekretariat
Tel. 14 65 35 101
Fax.14 65 35 104

Zapewniające intymność, komfortowe i bardzo dobrze wyposażone. Takie są nowe sale oddziału położniczego i neonatologicznego Centrum Zdrowia Tuchów.

 

Od 13 października będą już z nich korzystały młode matki. Otwarcie oddziałów oznacza zakończenie realizacji jednego z największych projektów inwestycyjnych ostatnich lat w Tuchowie pod hasłem „Nowoczesn

Bezpieczne wykonywane przy użyciu pierwszego w regionie, bardzo dokładnego, aparatu cyfrowego z niską dawką promieniowania RTG. Panie pomiędzy 50 a 69. rokiem życia mogą je wykonać bezpłatnie,  aby potwierdzić, że są zdrowe.

Centrum Zdrowia Tuchów  w ramach Zespołu Chirurgii Jednego Dnia wykonuje zabiegi polegające na usunięciu trzeciego migdałka. Operacje usunięcia trzeciego migdałka w Centrum Zdrowia Tuchów wykonują lekarze z wieloletnim stażem: lek. med. Urszula Horbacewicz - specjalista otolaryngolog oraz lek. med. otolaryngolog i specjalista audiolog - Przemysław Jarmoliński.  Zabiegi wykonywane są bezpłatnie w ramach kontraktu  z Narodowym Fundusz

Zabiegi usuwania zaćmy nowoczesną metodą fakoemulsyfikacji przeprowadza lek. med. Adam Słoka - specjalista w zakresie okulistyki. Posiadamy nowoczesny sprzęt, proponujemy  krótkie terminy, wykorzystujemy amerykańskie soczewki.  

 

 

 

 


To, co nas wyróżnia:

 

  • Wysokiej klasy specjaliści

Pracownia Tomografii Komputerowej jest najnowocześniejszym oddziałem diagnostycznym w Centrum Zdrowia Tuchów. Wyposażona została, w najlepszy w swojej klasie, 16-rzędowy tomograf Toshiba Aquilion wraz z dwumonitorową stacją lekarską i automatyczną strzykawką. Wielorzędowy tomograf zapewnia optymalne parametry skanowania, minimalną w pełni bezpieczną dla Pacjenta, dawkę promieniowania rentgenowskiego or

Rejestracja elektroniczna:
- wpisz swoje dane kontaktowe
- kliknij "wyślij"
- skonktaktujemy się z Tobą aby umówić się na najlepszy dla Ciebie termin