MENU:
AKTUALNOŚCI

Reaktywacja spotkań pokoleń w ZOL

 

 

Symboliczna wymiana - doświadczenie za witalność. Taki cel przyświeca wizytom wolontariuszy w Zakładzie Opiekuńczo Leczniczym w Dąbrowie Tarnowskiej. Uczniowie Zespołów Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 i nr 2, po okresie przerwy, rozpoczęli regularne odwiedzanie pensjonariuszy.

 

 

Pacjenci ZOL to często osoby samotne. Dlatego tak ważna jest dla nich możliwość spotkań z ludźmi spoza placówki. Uczniowie słowem i uśmiechem zajmują wolny czas i urozmaicają codzienność. Słuchają wspomnień, ale też  pomagają w zakupach. Mogą grać z pensjonariuszami w różne gry, czytać im książki lub prasę. Ważna jest także pomoc świadczona podopiecznym, którzy mają trudności z chodzeniem. Zdarza się, że wizyta wolontariuszy jest dla podopiecznych jedyną okazją do opuszczenia oddziału.

 

Wolontariusze włączają się też w organizację spotkań okolicznościowych wszystkich pensjonariuszy.  W styczniu byli obecni podczas wspólnego kolędowania. W lutym przygotowali muzyczne spotkanie ostatkowe. Podczas wizyty młodych ludzi wspólnie śpiewano piosenki biesiadne. – Dla wielu naszych podopiecznych to ważne spotkania, na które czekają – mówi kierownik ZOL w Dąbrowie Tarnowskiej Piotr Dynak. - Doświadczenia z odwiedzin w placówce są  ważne także dla młodzieży. Sprzyjają przyspieszeniu dojrzewania społecznego - tłumaczy opiekująca się wolontariatem w ZSP nr 2 w Dąbrowie nauczyciel Agnieszka Piotrowska-Bukała. Istotne jest także to, że po ukończeniu szkoły wolontariusze otrzymują zaświadczenia, które często są im przydatne na studiach czy podczas kolejnych etapów rozwoju zawodowego.

 

Warto dodać, że dąbrowski Zakład Opiekuńczo-Leczniczy rozpoczął też współpracę z placówkami szkolnictwa wyższego. W ZOL praktyki będą odbywać studenci pielęgniarstwa Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej z Tarnowa oraz przyszli opiekunowie medyczni ze szkół policealnych regionu. Obecnie w ZOL-u przebywa czterdziestu dziewięciu pensjonariuszy. To zazwyczaj osoby, które były już leczone szpitalnie i nie wymagają dalszej hospitalizacji. Podopieczni mają ukończony proces diagnozowania, jednak ze względu na stan zdrowia i brak możliwości samodzielnego funkcjonowania w domu potrzebują stałego nadzoru medycznego i rehabilitacji.

 

W dąbrowskim ZOL-u pensjonariusze są systematycznie konsultowani przez lekarza. Mają zapewnioną  całodobową opiekę pielęgniarską. Kontynuują rozpoczęte leczenie farmakologiczne. Specjaliści prowadzą u nich rehabilitację schorzeń narządu ruchu. Warunki socjalne na oddziale znacznie poprawiły się po ostatnim remoncie. Prace modernizacyjne przeprowadziło Centrum Zdrowia Tuchów po tym, jak w maju 2015 r. przejęło prowadzenie realizacji świadczeń.  W ramach inwestycji wyremontowano sale pacjentów, zainstalowano nowe węzły sanitarne i zwiększono o 12 liczbę miejsc dla podopiecznych.  Remontowi poddano także służącą rehabilitacji salę ze specjalistycznymi urządzeniami i sprzętem.


 

Lepsze warunki w dąbrowskim ZOL

 

 

Wyremontowane sale pacjentów, nowe węzły sanitarne, pomieszczenia terapii zajęciowej i zwiększenie liczby łóżek. Takie są efekty remontu Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Dąbrowie Tarnowskiej.  Na parterze budynku dąbrowskiego szpitala wykorzystywanego przez tę placówkę zrealizowało go Centrum Zdrowia Tuchów, zajmujące się realizacją świadczeń. 

 

 

- Przebudowa pomieszczeń spowodowała, że liczba miejsc dla podopiecznych Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Dąbrowie Tarnowskiej wzrosła o dwanaście - informuje dyrektor operacyjny CZT Marcin Tabiś. Obecnie w Zakładzie może przebywać czterdziestu dziewięciu pensjonariuszy . To zazwyczaj osoby, które były już leczone szpitalnie i nie wymagają dalszej hospitalizacji. Podopieczni mają ukończony proces diagnozowania, jednak ze względy na stan zdrowia i brak możliwości samodzielnego funkcjonowania w domu potrzebują stałego nadzoru medycznego i rehabilitacji. U pacjentów występują na ogół schorzenia fizyczne, somatyczne, jak również towarzyszące. Opieka nad nimi jest czasochłonnym procesem, wymagającym wielu fachowych umiejętności, stąd tak ważne jest, by odbywała się ona w jak najlepszych warunkach. 

 

W dąbrowskim ZOL pensjonariusze są systematycznie konsultowani przez lekarza. Mają zapewnioną troskliwą i profesjonalną całodobową opiekę pielęgniarską. Kontynuują też rozpoczęte leczenie farmakologiczne. Specjaliści prowadzą u nich rehabilitację schorzeń narządu ruchu. Remontowi poddano także służącą do tego salę, ze specjalistycznymi urządzeniami i sprzętem.  Jednak w związku z tym, że  80 % pacjentów  ZOL to osoby obłożnie chore, bardzo często są oni poddawani rehabilitacji przyłóżkowej. Podopieczni korzystają także z terapii zajęciowej. Regularnie jest im udzielana pomoc psychologiczna. Otrzymują posiłki dostarczane z zapewnieniem diety, dostosowanej do rodzaju schorzenia. Pensjonariusze codziennie mogą też oczywiście przyjmować odwiedziny krewnych i znajomych. Nie bez znaczenia jest także edukacja zdrowotna, polegającą na przygotowaniu podopiecznych i ich rodzin lub opiekunów do opieki i pielęgnacji w warunkach domowych.

 

Warto przypomnieć, że skierowanie do zakładu wystawia lekarz podstawowej opieki zdrowotnej lub lekarz innego zakładu opieki zdrowotnej, realizującego umowę z NFZ. Dokonuje on oceny stanu pacjenta w oparciu o tak zwaną skalę Barthela. Do Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego na pobyt finansowany przez NFZ trafiają podopieczni z oceną nie przekraczającą 40 punktów w tej skali. Mają wtedy zrefundowane koszty leczenia i rehabilitacji, płacą tylko za wyżywienie i zakwaterowanie. O pobyt w placówce mogą się także starać osoby w innej sytuacji. Muszą się jednak liczyć ze sfinansowaniem kosztów zabiegów terapeutycznych i  pielęgnacyjnych. 

 

Remont w dąbrowskim ZOL prowadzony był od maja, kiedy tuchowska spółka przejęła prowadzenia świadczeń od dąbrowskiego szpitala. W tym czasie w prace modernizacyjne  zainwestowano ponad 400 tys. zł.


 

Słodycz gorzka dla zdrowia

 

Oprócz leków obniżających poziom glukozy we krwi podstawą leczenia cukrzycy jest odpowiedni sposób odżywiania. Najnowsze standardy żywienia w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 zostały omówione w książce pt. "Nutraceuticals and Functional Foods in Human Health and Disease Prevention" wydanej we  wrześniu br. w USA. Jednym ze współautorów jest ekspert Akademii Pacjenta Centrum Zdrowia Tuchów prof. Paulin Moszczyński. Oto najważniejsze z wniosków, zawartych w rozdziale pt. Wskazówki żywieniowe rekomendowane dla diabetyków.

 

 

Trend żywieniowy, w którym ograniczono - ze względu na szkodliwość - konsumpcję produktów o wyższej zawartości tłuszczów i cholesterolu, spowodował zwiększone spożycie produktów zawierających węglowodany. Szczególnie niekorzystne w tym względzie jest zwiększone spożycie produktów zawierających  cukry proste: glukozę, fruktozę czy sacharozę (cukier kuchenny). W ostatecznym rozrachunku taka zamiana  okazała się szkodliwa, sprzyjała rozwojowi otyłości i cukrzycy typ 2 oraz miażdżycy.

 

Dla opinii publicznej zaskakującym będzie skreślenie cholesterolu z „czarnej listy” produktów żywieniowych. Decyzja ta ma jednak swoje poparcie w najnowszych badaniach naukowych. Nie potwierdzają one związku cholesterolu w diecie ze stężeniem cholesterolu w krwi oraz z chorobami sercowo-naczyniowymi i cukrzycą typ 2  w populacji ogólnej. W 2013 r. greccy badacze wykazali, że w jajach kurzych znajduje się substancja hamująca rozwój miażdżycy. Nawet konsumpcja 2 jaj dziennie nie zaburza równowagi cholesterolowej organizmu, ponieważ mniejsza jest wówczas produkcja tego związku w wątrobie.

 

Poza tym, zmieniony będzie  górny limit całkowitej dziennej konsumpcji tłuszczów zwierzęcych. Stwierdzono, iż obniżanie spożycia  tłuszczów nie zmniejsza ryzyka zapadalności na choroby układu krążenia i cukrzycę typ 2. W przeprowadzonych badaniach istnieją nawet dowody na pozytywny wpływ nasyconych tłuszczów ( masło, mleko, smalec) na stężenie i cholesterolu HDL „dobrego” i triglicerydów. Najnowsze wytyczne nie proponują zatem diety z tak restrykcyjnym ograniczeniem tłuszczów w prewencji cukrzycy typ 2, chorób serca, udarów, chorób nowotworowych,  ani otyłości. Zamiast tego należy kłaść nacisk na dietę zawierającą więcej warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych, owoców morza oraz produktów mlecznych.

 

Spożywanie soków owocowych nie powinno być uważane za wypełnienie zaleceń dietetycznych w zakresie konsumpcji warzyw i owoców, sugeruje się ograniczanie spożycia soków u dzieci. Największe ilości glukozy i fruktozy są  w miodzie, owocach, mniejsze w jarzynach.  Chociaż zasada konsumpcji kilku  porcji dziennie jarzyn lub owoców jest nadal aktualna, to zaleca się obecnie więcej konsumować jarzyn niż owoców, ze względu na mniejszą ilość kalorii. Więcej walorów  prozdrowotnych  posiadają  produkty  koloru pomarańczowego czy czerwonego np. pomidory, marchew, dynia, melon.

 

Należy spożywać jak najwięcej żywności w stanie surowym lub minimalnie przetworzonej. Podczas smażenia na tłuszczach, zwłaszcza  zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe np. na oleju słonecznikowym powstają wolne rodniki. Ich kumulacja w komórce wywołuje „stres tlenowy”, a w konsekwencji   uszkodzenie materiału genetycznego,   rozwój miażdżycy i przyspieszenie procesów starzenia się organizmu.  W trakcie smażenia na tłuszczach roślinnych powstają także  tak zwane izomery trans, które   zwiększają  stężenie cholesterolu „złego” LDL i obniżają stężenie cholesterolu „dobrego” HDL w krwi. Ty samych dochodzi do zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typ 2, miażdżycę i chorobę niedokrwienną serca  oraz udary mózgowe.

 

Niekwestionowane są  właściwości prozdrowotne oliwy, ryb oraz błonnika.  Oleje: oliwkowy, rzepakowy oraz arachidynowy nadają się lepiej do smażenia, gdyż mając tylko jedno podwójne wiązanie nie są podatne na utlenianie w takim stopniu, jak oleje: słonecznikowy, sojowy bądź kukurydziany. Dieta bogata w wielonasycone kwasy tłuszczowe omega 3  redukuje  ryzyko choroby wieńcowej lub nagłego zgonu sercowego wśród chorych z cukrzycą typu 2. W substancje te bogate są oleje lniany oraz rzepakowy,  jarzyny, a w szczególności ryby morskie. Niestety, część ryb zawiera spore dawki toksycznie metali ciężkich, na przykład rtęci. Do roślinnych źródeł należą niektóre rośliny strączkowe, takie jak soja i fasola, a także orzechy i siemię lniane. Inne rośliny zawierające te związki to warzywa, a wśród nich pory.

 

Kluczem do zdrowego żywienia są także  „dobre" węglowodany - bogate w błonnik,  o niskim wskaźniku glikemicznym. Ten parametr informuje jak szybko po spożyciu danej potrawy podnosi się, a następnie opada poziom glukozy w krwi.  Dochodzi wówczas do gwałtownego wydzielania insuliny, a następnie szybkiego zmniejszenia się stężenia glukozy we krwi, co skutkuje zwiększeniem łaknienia. Wysoki, czyli niezdrowy wskaźnik glikemiczny posiadają: cukier, biały ryż, białe pieczywo, gotowane ziemniaki, chipsy, frytki. Bogate w błonnik są otręby, mąka razowa, kasze, marchew, ogórki, pomidory, groszek, brokuły, kapusta, gruszki, truskawki i jabłka.

 

Zespół Opiekuńczo Leczniczy w Dąbrowie Tarnowskiej
 
33-200 Dąbrowa Tarnowska
ul. Szpitalna 1
Kierownik Zakładu: Anna Babiarz
tel. 14 64 43 285
email: 

anna.babiarz@czt.com.pl

 
Dyżurka pielęgniarska:
tel. 14 64 43 290
tel. 14 64 43 274

Zapewniające intymność, komfortowe i bardzo dobrze wyposażone. Takie są nowe sale oddziału położniczego i neonatologicznego Centrum Zdrowia Tuchów.

 

Od 13 października będą już z nich korzystały młode matki. Otwarcie oddziałów oznacza zakończenie realizacji jednego z największych projektów inwestycyjnych ostatnich lat w Tuchowie pod hasłem „Nowoczesn

Bezpieczne wykonywane przy użyciu pierwszego w regionie, bardzo dokładnego, aparatu cyfrowego z niską dawką promieniowania RTG. Panie pomiędzy 50 a 69. rokiem życia mogą je wykonać bezpłatnie,  aby potwierdzić, że są zdrowe.

Centrum Zdrowia Tuchów  w ramach Zespołu Chirurgii Jednego Dnia wykonuje zabiegi polegające na usunięciu trzeciego migdałka. Operacje usunięcia trzeciego migdałka w Centrum Zdrowia Tuchów wykonują lekarze z wieloletnim stażem: lek. med. Urszula Horbacewicz - specjalista otolaryngolog oraz lek. med. otolaryngolog i specjalista audiolog - Przemysław Jarmoliński.  Zabiegi wykonywane są bezpłatnie w ramach kontraktu  z Narodowym Fundusz

Zabiegi usuwania zaćmy nowoczesną metodą fakoemulsyfikacji przeprowadza lek. med. Adam Słoka - specjalista w zakresie okulistyki. Posiadamy nowoczesny sprzęt, proponujemy  krótkie terminy, wykorzystujemy amerykańskie soczewki.  

 

 

 

 


To, co nas wyróżnia:

 

  • Wysokiej klasy specjaliści

Pracownia Tomografii Komputerowej jest najnowocześniejszym oddziałem diagnostycznym w Centrum Zdrowia Tuchów. Wyposażona została, w najlepszy w swojej klasie, 16-rzędowy tomograf Toshiba Aquilion wraz z dwumonitorową stacją lekarską i automatyczną strzykawką. Wielorzędowy tomograf zapewnia optymalne parametry skanowania, minimalną w pełni bezpieczną dla Pacjenta, dawkę promieniowania rentgenowskiego or

Rejestracja elektroniczna:
- wpisz swoje dane kontaktowe
- kliknij "wyślij"
- skonktaktujemy się z Tobą aby umówić się na najlepszy dla Ciebie termin